Yaşam

Yaşasın 1 Mayıs! İşçi Sınıfının Mücadelesini Konu Alan ve 2000 Sonrası Vizyona Giren Filmler

Merhaba. 1 Mayıs Personel Günü, tüm dünyada personel sınıfının çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yapılan çalışmaların anısına kutlanan bir bayramdır. Ancak bu gün dünyada resmi tatil ilan edilmiş olmasına rağmen hala birden fazla ülkede personel tatilinde bile çalışan işçiler bulunmaktadır. Özellikle ülkemizde. Bu içeriğimde 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda -eğer çalışmıyorsanız- izleyebileceğiniz ve size çalışma hayatına farklı bakış açıları sunacak filmleri listeledim. Listeyi yaparken 2000 yılı ve sonrası filmleri baz aldım. Komedi, dram ve belgesel türünde olan bu filmlere bir şans verin derim.

İyi seyirler diler, hepinizin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlarım.

24. Makineler (2016)

Bu belgesel, Hindistan’daki bir tekstil fabrikasında hem hoş hem de utanç verici çalışma koşullarıyla çalışan işçilerin günlük hayatını anlatıyor.

Yönetmen: Rahul Jain

23. Ekmek ve Güller (2000)

Film, şehir merkezindeki bir ofis binasında temizlikçi olarak çalışan iki Latin kız kardeşin sendikalaşma hakkı için verdikleri mücadeleyi anlatıyor.

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Pilar Padilla, Adrien Brody, Elpidia Carrillo

22. Atlantik (2019)

Popüler bir Dakar mahallesindeki fütüristik bir kulenin şantiyesindeki işçiler, aylarca maaş alamadıktan sonra daha iyi bir gelecek için ülkeyi okyanus kıyısından terk etmeye karar verirler. Aralarında Ada’nın sevgilisi Süleyman da vardır.

Yönetmen: Mati Diop

Oyuncular: Mame Bineta Sane, Amadou Mbow, Traore

21. Rahatsız Ettiğim İçin Özür Dilerim (2018)

Oakland’ın alternatif bir modern versiyonunda, telefonla pazarlamacı Cassius Green, profesyonel başarıya giden sihirli bir anahtarı keşfeder. Ancak bu onu gerçek açgözlülüğe götürür.

Yönetmen: Boots Riley

Oyuncular: LaKeith Stanfield, Tessa Thompson, Jermaine Fowler

20. Kaplankuyruğu (2020)

Tayvanlı bir fabrika işçisi, bu çok kuşaklı dramada ailesini ve yeni bulduğu sorumlulukları dengelemeye çalışıyor. Öte yandan bir ilişki bulmaya çalıştığı Amerika’da iş fırsatı aramak için memleketinden ayrılır.

Yönetmen: Alan Yang

Oyuncular: Tzi Ma, Christine Ko, Hong-Chi Lee

19. Roma (2018)

Film, yönetmenin 1960’lar ve 70’lerde Meksika’da geçirdiği bölgede yaşanan olaylara dayanıyor. Siyah beyaz olarak çekilen Roma, 1970’lerin başında Roma’nın bir mahallesinde dengesini korumaya çalışan, kişisel, toplumsal ve politik çatışmalar arasında kalan bir ailenin öyküsünü anlatıyor.

Yönetmen: Alfonso Cuarón

Oyuncular: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey

18. Motosiklet Günlükleri (2004)

1950’lerin başında iki genç, Ernesto ve Alberto, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’ten bir motosiklete binerler. Sinema, Che Guevara’nın gençliğinde yaptığı ve ona hayatının amacını gösterdiği bir motosiklet yolculuğunun yansımasıdır.

Yönetmen: Walter Salles

Oyuncular: Gael Garcia Bernal, Rodrigo de la Serna, Mia Maestro

17. Komün (Paris, 1871) (2000)

Belgesel ile kurmaca arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran bu savaş draması, 19. yüzyıl Paris’inin işçi sınıfı ve burjuvazisiyle yapılan röportajları ve trajik bir personel sınıfı isyanını içeriyor ve televizyonda gösteriliyor.

Yönetmen: Peter Watkins

Oyuncular: Eliane Annie Adalto, Pierre Barbieux, Bernard Bombeau

16. Dagenham’da Yapıldı (2010)

Film, kadın çalışanların cinsiyet ayrımcılığını protesto etmek için sokaklara çıktığı 1968 Ford Dagenham otomobil fabrikası grevine dayanıyor.

Yönetmen: Nigel Cole

Oyuncular: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Andrea Riseborough

15. Kar Parçalayıcı (2013)

Başarısız bir iklim değişikliği deneyinin Snowpiercer’a (dünyayı dolaşan bir tren) binerek hayatta kalanlar dışındaki tüm yaşamı öldürdüğü bir gelecekte, yeni bir sınıf sistemi ortaya çıkıyor.

Yönetmen: Bong Joon Ho

Oyuncular: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton

14. Dayanışma (2019)

Belgesel, kara listeye alınan inşaat işçilerinin ve polis tarafından izlenen aktivistlerin devam eden çabalarını anlatıyor. Aktivistler ve hukuk öğrencileri arasında toplantıları takip ederek adalete giden yolu bulmaya çalışan toplumun kararlılığını da gösteriyor.

Yönetmen: Lucy Parker

13. Kuzey Ülkesi (2005)

Gerçek hayattan uyarlanan ve Akademi Ödülü’ne aday gösterilen film, madende çalışan bir kadın işçinin kentteki ilk cinsel taciz davasını açmasını konu alıyor.

Yönetmen: Niki Caro

Oyuncular: Charlize Theron, Jeremy Renner, Frances McDormand

12. Parazit (2019)

Film, zengin Park ailesi ile fakir Kim ailesi arasında yeni oluşan ortak omurdaki bağlantıyı tehdit eden açgözlülük ve sınıf ayrımcılığı hakkındadır.

Yönetmen: Bong Joon Ho

Oyuncular: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong

11. Havada (2009)

Ryan Bingham, tüm iş hayatı farklı şehirlerin ortasındaki iş gezilerinden oluşan bir şirket çalışanıdır. Ryan Bingham, şirketi seyahat bütçesini kısınca kendini beklenmedik bir çabanın içinde bulur.

Yönetmen: Jason Reitman

Oyuncular: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick

10. Aptallar İçin Akşam Yemeği (2010)

Kariyerinde yükselen bir yönetici, patronlarının özel misafirleri için bir akşam yemeği hazırladığını öğrenir. Akşam yemeğinde tam bir konuk olan bir adamla arkadaş olurken, onun davetinin amacını sorgulamaya başlar.

Yönetmen: Jay Roach

Oyuncular: Steve Carell, Paul Rudd, Stephanie Szostak

9. Korkunç Patronlar (2011)

Film, kendilerine zorbalık yapan ve eğlenmelerine engel olan işverenlerini öldürmeye karar veren üç arkadaşı konu alıyor. Üçü önce bir kiralık katil tutmak ister ama sonra bunu kendilerinin yapması gerektiğine inanırlar.

Yönetmen: Seth Gordon

Oyuncular: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis

8. Kızları Destekleyin (2018)

Lisa Conroy bir restoranın yöneticisidir. İşini pek sevmese de restorandaki diğer çalışanlarla bir ailedir. Hayatındaki pek çok sorunla uğraşan Lisa, bir restoran garsonuyla ilgili beklenmedik bir şey öğrenir ve meslektaşlarıyla birlikte harekete geçer.

Yönetmen: Andrew Bujalski

Oyuncular: Regina Hall, Haley Lu Richardson, Dylan Gelula

7. Çukurda (2006)

Bu belgesel, Mexico City’deki Periferico otoyolunun ikinci katının yapımında yer alan inşaat işçilerinin günlük hayatlarının bir portresini çiziyor.

Yönetmen: Juan Carlos Rulfo

Oyuncular: Salvador Enriquez Castillo, Sofia Garcia Lopez, Jose Guadalupe Calzada

6. Çakal Çirkin (2000)

Hevesli müzik sözü yazarı Violet Sanford, New York’ta erkek işverenleriyle alay edilen, kadınlar tarafından işletilen bir barda işe girdikten sonra kabuğundan çıkar.

Yönetmen: David McNally

Oyuncular: Piper Perabo, Adam Garcia, John Goodman

5. Ayın Çalışanı (2006)

Film, yeni bir kadın çalışanın sevgisini kazanmak için her zaman ‘Ayın Çalışanı’ unvanını kazanan bir çalışanla rekabet eden tembel bir adam hakkındadır.

Yönetmen: Greg Coolidge

Oyuncular: Jessica Simpson, Dane Cook, Dax Shepard

4. Garson (2007)

Jenna hamile ve işinde mutsuz olan evli bir garsondur. Kasabasına yeni gelen biriyle tanışır ve son bir tatmin girişimi olarak onunla beklenmedik bir bağ kurar.

Yönetmen: Adrienne Shelly

Oyuncular: Keri Russell, Nathan Fillion, Jeremy Sisto

3. Bir Adamın Ölçüsü (2015)

51 yaşındaki Thierry, 20 aylık işsizlikten sonra yeni bir işe başlar ve bu da onu kısa süre sonra ahlaki bir ikilemle karşı karşıya bırakır. İşini sürdürmek için ne kadarını ve neyi kabul etmeye istekli?

Yönetmen: Stephane Brize

Oyuncular: Vincent Lindon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller

2. Kilimanjaro’nun Karları (2011)

Film, işini kaybeden, ailesi ve arkadaşlarıyla mutlu bir şekilde yaşayan liman mürettebatı Michel’in silahlı saldırıya uğramasının ardından hayatının nasıl değiştiğini konu alıyor.

Yönetmen: Robert Guediguian

Oyuncular: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan

1. Fabrikanın Kalbi (2008)

2 saat süren bu belgesel, bir seramik fabrikası çalışanlarının iş kazalarını ve ölümleri durdurmak için harcadıkları çabanın hayatlarında nelere yol açtığını konu alıyor.

Yönetmen: Ernesto Ardito, Virna Molina

Türk sinemasında Maden, yabancı sinemada Germinal gibi birçok sinema, işçi sınıfının yaşadığı kasveti konu alıyor. Bu listede daha çok 2000 yılından sonra vizyona giren filmleri listeledim. Sevdiğiniz, çalışanına sahip çıkan bir sinema var mı? Yorumlarını bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu