Haber

YSK 2023 sandık görevlisi ücreti ne kadar? Seçim görevlileri açıklandı mı? Nasıl bir sayman olunur?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıklayacağı sandık görevlilerinin kimler olacağı merak ediliyor. Görevli olmak isteyenlerin ikamet adreslerine göre ilçe seçim kuruluna başvurmaları gerekiyor. İlçe seçim kurullarınca yapılan duyurulara göre sandık görevlisi alımı için başvuru yapılabilecek. Başvurular genellikle seçimden birkaç ay önce açılır. Peki, seçim ilanları açıklandı mı? Sandık görevlileri ne zaman belirlenecek?

2023 SEÇİM YETKİLİLERİ AÇILDI MI?

Seçim görevlileri, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanmadı. Seçim görevlilerinin görev yapacakları sandıkların 1 Mayıs’tan itibaren açılması bekleniyor.

2023 SEÇİM MİSYONUNUN FİYATLARI NE KADAR?

2019 seçimlerinde sandık görevlisi olarak görev yapan lider ve üyelere 261 TL, siyasi parti temsilcilerine 130 TL ücret ödendi.

2023 yılı sandık görevlisi fiyatları henüz belirlenmedi. Ancak genel hesaplama prosedürü 2000 x memur maaş katsayısı olduğundan 0,433684 x ​​​​2000 = 867 TL civarında olması beklenmektedir.

YÖNETİM KURULU GÖREVLERİ NELERDİR?

  • Seçimlerin başından sonuna kadar seçimlerin idaresi ve dürüstlüğü ile ilgili tüm süreçleri sistem içerisinde yürütmek ve yaptırmak. (mad. 79/2)

  • Seçim sırasında ve sonrasında seçim konuları ile ilgili her türlü yolsuzluk, şikayet ve itirazları incelemek ve sonuçlandırmak. (mad. 79/2)

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanakları ile Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etmek. (mad. 79/2)

  • Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanma ve oy sayım ve kullanımında seçim güvenliği açısından alınması gereken tedbirleri belirlemek. (mad. 67/5)

  • Seçim görevlileri seçim günü görev yaparlar ve seçimden sonra oy sayım ve sonuçların bildirilmesi işlemleri tamamlanıncaya kadar görevlerine devam ederler.

KURULLARIN GÖREV BAŞVURUSU NEREYE VE NASIL YAPILIR?

Görevde olmak isteyenlerin ikamet adreslerine göre ilçe seçim kuruluna başvurmaları gerekiyor. İlçe seçim kurullarınca yapılan duyurulara göre sandık görevlisi alımı için başvuru yapılabilecek. Başvurular genellikle seçimden birkaç ay önce açılır. İki tür kasa görevlisi vardır. Bunlardan ilki olan sandık kurulu görevlisi, memurlar arasından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenir. Oburlar, siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir. Siyasi partiler, seçilecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu’na başvurur. Bu başvuru, belirlenen kişilerin isim ve diğer bilgilerinin yer aldığı bir form doldurularak yapılır.

Siyasi partilerin sandık görevlilerinin seçimi internet üzerinden yapılmamaktadır. Başvurular doğrudan Yüksek Seçim Kuruluna yapılmalıdır. Seçimlerde görev yapmak isteyenlerin ilgili siyasi partiye başvurarak bu görevi üstlenmeleri mümkündür. Ancak nihai karar YSK’nındır ve seçimden önce YSK tarafından belirlenen sandık görevlileri seçim günü görev yapma hakkına sahiptir.

CUMHURİYET İTTİFAKI’NDA 4 PARTİ KENDİ LOGOLARIYLA PUSULA ÜZERİNDE

AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi “Millet İttifakı” adı altında seçime katılıyor. İttifak’a bağlı 4 parti kendi logosuyla seçime girecek. Ancak Cumhur İttifakı’nı destekleyen DSP ve HÜDA PAR’ın adayları seçimde AK Parti listelerinde yer aldı. Bu iki parti sandıkta olmayacak.

PUSULA ÜZERİNDEKİ ULUSAL İTTİFAK BÖLÜMÜNDE İKİ TARAF

CHP, DÜZGÜN Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti’den oluşan “Millet İttifakı” kuruldu.

İttifak bünyesinde Demokrat Parti, DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin milletvekili adayları CHP listelerine girdi. Bu nedenle 4 parti kesintili milletvekili aday listesini YSK’ya sunmadı.

Millet İttifakı’nda sadece CHP ve DÜZGÜN Partisi’nin logoları yer alacak, milletvekili adayları için aday listesi sunmayanlar sandıktan düşecek.

2023 SEÇİMLERİNDE KATILACAK PARTİLER

Adalet ve Kalkınma Partisi,Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Genç Partisi, Güç Birliği Partisi, Haklar ve Hürriyetler Partisi, Halk Kurtuluş Partisi, ÂLA Partisi, Memleket Partisi, Millet Partisi , Milliyetçi Hareket Partisi, Milliyetçi Yol Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilikçilik Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Zafer Partisi.

Siyasi parti ve ittifakların seçimde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki konumları da kura ile belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu