Haber

Yurt Ücretini Ödeyemediği İçin Kyk Yurdundan Atılan Üniversite Öğrencisi Oturma Eylemi Başlattı: “Bu Yaşadığım Adaletsizliği Kabul Etmiyorum”

Haber: EDDA SÖNMEZ – Kamera: ADEM KARABAYIR

İstanbul’daki Esenyurt Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Burak Başer, bir aylık yurt fiyatını ödeyemediği gerekçesiyle yurttan atıldığını toplumsal medya hesabında duyurduktan sonra, konuk olarak 10 gün kalmasına müsaade verilen yurttan ikinci defa kovuldu. Başer, bunun üzerine yurt önünde oturma hareketi yapmaya başladı. Başer, “Bu yaşadığım adaletsizliği kabul etmiyorum, o yüzden oturma eylemine başladım. Barınma hakkım tekrar verilinceye kadar mücadeleme devam edeceğim” dedi.

İddiaya nazaran; Esenyurt KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Burak Başer (19), bir aylık yurt ücretini ödemediği gerekçesiyle 19 Ekim’de yurttan atıldı. Yaşadığı mağduriyeti toplumsal medyada paylaştığı görüntü ile anlatan Başer, bu paylaşımının akabinde, konuk olarak 10 gün ek kalma müddeti tanınan yurttan 25 Ekim’de ikinci kez kovuldu.

Başer, pazartesi ve perşembe günleri saat 16: 00 ile 18: 00 arasında, Esenyurt KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nun önünde oturma aksiyonu yapmaya başladı.

Yaşadığı mağduriyetini ANKA Haber Ajansı’na anlatan Başer, Esenyurt KYK Erkek Öğrenci Yurdu’na geri alınmak istediğini belirterek şunları söyledi:

“BU YAŞADIĞIM ADALETSİZLİĞİ KABUL ETMİYORUM, O YÜZDEN OTURMA HAREKETİNE BAŞLADIM: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da okuyorum, basın ve yayın öğrencisiyim. Esenyurt KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalıyorum. Yurdun parasını bir ay geciktirdiğim gerekçesiyle yurttan atıldım. Ancak 10 gün daha konuk öğrenci olarak yurtta kalacaktım. Ancak o da engellendi. Toplumsal medyada paylaştığım görüntü, yurttan atılma münasebeti sayıldı. Yurt müdürü tarafından, ‘tweet attın’ denilerek ikinci defa yurttan atıldım. Bu yaşadığım adaletsizliği kabul etmiyorum. O yüzden oturma aksiyonuna başladım. Pazartesi ve perşembe günleri 16: 00 ile 18: 00 saatleri ortasında oturma aksiyonu ve basın açıklaması yaptım. Her pazartesi ve Perşembe, bu talebim karşılanana kadar, yani barınma hakkım tekrar geri verilene kadar uğraşımı sürdüreceğim.

YURDUN PARASINI BİR AY GECİKTİRMEK YURTTAN ATILMA SEBEBİ SAYILAMAZ, TWEET ATMAK YURTTAN ATILMA MÜNASEBETİ SAYILAMAZ: Temel iki tane talebim var. Birincisi; bu yurda geri alınmak istiyorum. Esenyurt KYK Erkek Öğrenci Yurdu’na geri alınmak istiyorum. Yani yurdun parasını bir ay geciktirmek yurttan atılma sebebi sayılamaz, tweet atmak yurttan atılma münasebeti sayılamaz. Bu tarafıyla birinci talebim, benim barınma hakkımın ve benim üzere barınamayan bütün öğrenci arkadaşlarımın barınma hakkının sağlanması ve öbür talebim de parasız eğitim.

PARASIZ EĞİTİM İSTİYORUM: Bugün bu yaşadığımız, işte yurdun parasını ödeyememek, yemeklerin kıymetli olması… Yani bugün bu kredi ile geçinmemiz mümkün değil. Bize dayattıkları şey şu; 850 lira kredi alıyorum, 375 TL’sini yurda veriyorum. Diyorlar ki yani, ‘400-500 lira ile muhtaçlıklarını karşıla’. Bu esasen mümkün değil. Sarfiyatları hesaplıyorsun, bin 500 liradan fazla masraf oluyor, kişisel temel gereksinimleri saydığımızda. Bize verdikleri para 850 lira kredi. Bu yanıyla bu, paralı eğitimin bir sonucu. Bu yüzden de parasız eğitim istiyorum. Bu taleplerim karşılanıncaya kadar da oturma hareketime devam edeceğim.

GENÇLİK BUGÜN YAŞADIĞI MESELELERİ LİSANA GETİREMİYOR: Halka bu yaşadığım adaletsizliği, bu yaşadığımız meseleleri, taleplerimi anlatmaya devam edeceğim. Bugün burada neden direniyorum? Bir sürü sorun yaşanıyor ancak öğrenci gençlik, bugün yaşadığı meseleler lisana getiremiyor. Yaşadığı ekonomik sıkıntıları, işte yurt problemlerini, barınma sıkıntılarını lisana getiremiyor. Bugün neden buradayım? Aslında bu noktası çok kıymetli. 53 yıldır akademik, demokratik uğraş veriyoruz. Parasız, bilimsel, demokratik eğitim uğraşı veriyoruz. Bunun için çaba ediyoruz. O yüzden zaten buradayım, 53 yıllık gayretin bir sonucu olarak ben de burada hakkımı arıyorum. Ben de burada öğrenci gençliğin ve benim olan talepleri lisana getiriyorum. Kazanana kadar da lisana getirmeye devam edeceğim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu