Ekonomi

‘Start Up Yasası’ Ulukoza’da tartışıldı

BURSA (İGFA) –Bursa Uludağ TTO grubunun şirket kuran ve iş fikri aşamasında olan girişimciler için düzenlediği online eğitimde Start-Up hukuku ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Start-up şirket olarak çoğunlukla şahıs şirketi, limited şirket ve anonim şirket kurmanın tercih edildiğini belirten Avukat Gamze Müge Kan, “Şahıs şirketleri; İlk aşama için ucuz, hızlı ve pratiktir. Limited şirketler; Anonim şirketlere göre daha az maliyetli ve şahıs şirketlerine göre ortaklık için daha uygundur. Anonim şirketler ise, ortaklık yapılarını korurlar, yatırımcıların gözünde daha verimlidirler, pay alma aşamaları daha hızlı ve kolaydır. Dikkat edilmesi gereken nokta, şirket kurulduktan sonra kurucuların kendi aralarındaki bağlantıları da düzenlemeleridir. Ortaklık Anlaşması, şirketinizin anayasasıdır. Bir akrabanız veya yakın bir arkadaşınızla şirketinizi kurun ve iştirak sözleşmesini yazılı olarak yapın. söz konusu.

‘YURT DIŞINA TAŞIMAK AVANTAJ OLABİLİR’

Kan, çalışanın şirketinde ‘hak ettiği menfaat’ veya hisseyi elde etmesi süreci olarak tanımlanan ‘Hak Kazanma’ formülü ile kilit çalışanlara pay verilerek şirkete bağlılıklarının ve performanslarının artırılabileceğini de belirtti. Vesting ile çalışanınızı iş ortağınız yapabilirsiniz. Hakediş sistemleri ve oranları ayrıntılı olarak ele alınması gereken bir prosedürdür. Ortak sayınız artacak, iş hacminiz genişleyecek ve her şey yolunda giderse ‘çıkış’ fırsatı doğacak. Çıkış, şirketten tamamen ayrılma şartı değildir. Şirketten tamamen ayrılabilir, şirketin CEO’su olarak devam edebilir veya elinizde pay bulundurarak iştirak etmeye devam edebilirsiniz. Şirketinizi yurtdışına taşıyarak, Türkiye’deki şirketinizi Avrupa’ya veya Amerika’ya birebir hisse oranları ile taşıyabilirsiniz. ‘Flip up’ adı verilen bu uygulama ile daha cazip vergi fırsatları ile işinizi Türkiye pazarı dışında da yürütebilirsiniz. Bir diğer değerli nokta da yasal zorunlulukları hafife almamak. Yazıyla ilerleyin, sözle değil. Kurucu ortakların ayrılığına hazırlıklı olun, yatırımcıya her istediğini vermek sizi uzağa götürmez. Pazarlık yapın.” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu