Ekonomi

Muğla’nın CET Tohumları toprakla buluşuyor

Törende bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, gıda üretimi ve tarımın dünyada en stratejik unsur haline geldiğini belirterek, “Nüfus artıyor, ekilebilir alanlar azalıyor. Kendi tohumlarımızı üretmek ve kadim tarım geleneğimizden miras aldığımız atalarımızın tohumlarını çoğaltmak zorundayız. Bu en az ulusal güvenlik kadar önemli” dedi.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliği ile 2021 yılında başlatılan proje kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çet tohumlarından elde edilen toplam 2,5 milyon fidan üreticilere teslim edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün desteklediği “Tarım Arazilerinin Kullandırılmasının Sağlanması” hedefi doğrultusunda başlatılan proje ile bu yıl sadece il genelinde 450 üreticiye gıda sağlanacak. 600 dekar set tohumluk fide desteği. Üreticilere toplam yüzde 75 hibe; 300.000 adet domates, 250.000 adet biber, 225.000 adet patlıcan olmak üzere toplam 775.000 adet fidan ve 20kg Bornova kınalı bamya, 20kg Kırkağaç kavunu ve 2kg zümrüt marul temin edilmiştir.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak törende yaptığı konuşmada, toplam bütçesi 1.480.000 TL olan projeye çiftçilerin katkısının 370.000 TL olduğunu ve temeli Bakanlıkça sağlanacağını açıkladı. 1.110.000 TL. 2023 yılında tamamlanması hedeflenen proje ile özellikle kadın çiftçilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Saylak, “Proje kapsamında sebze yetiştiren üreticilerimiz de oldukça memnun kaldı. Bu proje Muğla’lı kadın üreticilere istihdam sağlaması açısından da çok önemli” dedi. dedi.

Saylak, Muğla ili genelinde hububat üretiminde bazı bölgelerde yaşanan verim düşüklüğünün önüne geçilmesi amacıyla 6 adet hububat projesi hazırlandığını, yüksek verimli hastalıklara dayanıklı ve üreticilerin 3-5 yıl kendi tohumlarını kullanmalarına olanak sağlayan projeler hazırlandığını kaydetti. 4 yıl da uygulamaya konulmuştur. Atıl arazilerin etkinleştirilmesi için yüzde 75 hibe ile hazırlanan hububat projeleri kapsamında 150 ton buğday ve tritikale tohumu sağladık. Ayrıca Müdürlüğümüzün hazırladığı sosyal sorumluluk projesi ile 64 ton sertifikalı hububat ve yem bitkisi tohumunu üreticilerimizle buluşturduk.”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Türkiye’de tohumluk üretiminin son 20 yılda 9 kat, tohumluk ihracatının ise aynı dönemde 12,6 kat arttığını belirterek, “Toplamda 123 bin çeşit tohumluk muhafaza ediliyor. Ülkemizdeki gen kaynaklarımızı koruyan iki Ulusal Gen Bankamızdaki silolarda. Yine günümüzde ülkemizde bu tohumlar geliştirilerek tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir. Şu anda 117 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2023 üretim yılı için hububat grubundaki destek miktarı dekara 24 TL’den dekara 50 TL’ye çıkarılarak yüzde 108 artış sağlandı.”

Törene Köy Kooperatifler Birliği ve Muğla Köy-Kooperatifler Birliği Lideri Eray Çiçek’in yanı sıra Yatağan ve Menteşe’de üretim yapan bazı muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

cinarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu