Haber

Danimarka Başbakanı Kuran’a yönelik saldırıları anlattı

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ülkesindeki Kur’an-ı Kerim baskınlarına ilişkin ilk kez konuştu ve kutsal kitapların yakılmasına yönelik olası bir yasağın ifade özgürlüğünü kısıtlamayacağını söyledi.

Politico haber sitesine göre Frederiksen, “Başkalarının kitaplarını yakamamanın ifade özgürlüğüne getirilen bir kısıtlama olduğunu düşünmüyorum” dedi. söz konusu.

Danimarka hükümetinin ülkedeki kültürel ve dini saldırılara karşı önlem almaya çalışacağına ilişkin açıklamalarını değerlendiren Frederiksen, olası bir yasağın “sorun yaratacak bir durum yaratmayacağını” söyledi.

Frederiksen saldırılarla ilgili ilk kez, “Somut bir güvenlik riski var. Bu aynı zamanda uluslararası alanda izole olma riskimiz de var. Bu, özellikle ortaklıklar ve ittifaklar kurmak için çok çaba sarf ettiğimiz bir zamanda sorunlu.” terimleri kullandı.

Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yönelik provokasyonlar

Danimarka’da son dönemde Kuran’a yönelik saldırılar yoğunlaşırken, bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.

Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi ve Katı Taraf Partisi Genel Başkanı Rasmus Paludan, 2022 Paskalya tatilinde İsveç’in Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ve başkent Stockholm’de Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonlarına devam etti.

Paludan, 21 Ocak’ta Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği ve 27 Ocak’ta Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yaktı.

Danimarka’da İslam karşıtı ve oldukça milliyetçi bir grup, Nisan ayının prestijiyle Kopenhag’daki Türk Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kuran’a baskın düzenlemeye başladı.

İslam aleyhine pankartlar açan ve İslam’ı aşağılayıcı sloganlar atan küme üyeleri, 21 Temmuz’da Irak, 24 Temmuz’da İran ve Irak, 25 Temmuz’da Kopenhag’da Mısır ve Türkiye büyükelçilikleri önünde Kuran okudu. Kerem yandı.

Grup, 28 Temmuz’da Kopenhag’da bir caminin önünde, 1 Ağustos’ta Kopenhag’da Türkiye, Irak, Mısır ve Suudi Arabistan büyükelçiliklerinin önünde Kur’an-ı Kerim’i ateşe verdi.

Grup, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen tarafından yazıldığını söyleyen bir kitabı da yaktı.

“Danske Patrioter (Danish Patriots)” adlı İslam karşıtı ve oldukça milliyetçi grubun üyeleri, dün ve bugün başkent Kopenhag’da Kur’an-ı Kerim baskınlarına devam etti.

Danimarka ve İsveç’te Kuran’a yönelik saldırıları ele almak amacıyla 31 Temmuz’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısıyla eş zamanlı olarak, Kuran’a yönelik saldırılar yeniden düzenlendi. yapılmış.

Bu eylemlerin polis gözetiminde ve yetkililerden izin alındıktan sonra gerçekleştirilmesine başta Türkiye olmak üzere birçok ülke tepki gösterdi.

25 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Genel Konseyi, kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan bir karar aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu