Yerel pazarlarda kış kabağı değişimi
Yerel pazarların gözdesi olan kış kabağı tarladan tezgaha bu şekilde geliyor.
Eskişehir’deki pazarcılarda kışlık kabak mesaisi var
Eskişehirli Pazarlamacı Uğur Kaplan:
“Kabakların kilogram fiyatı büyüklüğüne göre 15 ile 20 TL arasında değişiyor.”
“Aslında balkabağının mineral ve vitamin içeren çekirdeklerini piyasaya bırakıyorlar.”
ESKİŞEHİR -Eskişehir semt pazarlarına kışlık kabak tedariği yapan Uğur Kaplan, bu dönemin en gözde ürünü olan balkabağını üretmek için yoğun çaba harcadıklarını belirtti.
Yıllardır Eskişehir’de pazarlamacılıkla uğraşan Uğur Kaplan, kabakların depolama ve hasat süreçlerinde çok dikkatli davrandıklarını belirterek, kabakların büyüklüklerine göre farklı depolarda depolandığını, büyük balkabaklarının ve daha küçük balkabaklarının bulunduğunu belirtti. olanlar ayrı ayrı satışa sunulmaktadır. Pazarlamacı Kaplan aynı zamanda hastalıklı ya da yaralı kabakları anında tüketiciye sunduğunu, dayanıklı olanların ise daha uzun süre depolandığını belirtti. Bilecik’in Uluçayır, Kızılinler ve Kızıldamlar ile Yeniköy bölgelerinden getirdiği kışlık kabakları da semt pazarlarında vatandaşların beğenisine sunduğunu belirtti.
“Kabakların kilogram fiyatı büyüklüğüne göre 15 ile 20 TL arasında değişiyor.”
Kabak fiyatları hakkında bilgi veren Kaplan, tarla fiyatlarının 8 ile 12 TL arasında değiştiğini, piyasada ise bu fiyatların 15 ile 20 TL arasında olduğunu söyledi. Kaplan, kabak fiyatlarının büyüklüklerine göre yapıldığını, balkabaklarını Bilecik’e bağlı Uluçayır, Kızılinler, Kızıldamlar ve Yeniköy’den mahalle pazarlarına getirdiklerini söyledi. Kaplan, yetiştirdikleri balkabağıyla ilgili şunları söyledi:
“Eskişehir ilçe pazarlarına iki çeşit kabak getiriyoruz. Öncelikle kestane kabaklarımız çok güzel ve meşhur, çünkü burası Eskişehir Uluçayır ve Kızılinler. Ayrıca Bilecik’teki Kızıldamlar ve Yeniköy kabaklarımız da çok güzel. Ayrıca kabakları da yurt dışından getiriyoruz. Biraz daha balkabağına benziyorlar.” Literatürde daha lezzetli olduğu söyleniyor. Tabii kestane kabak isteyen çok sayıda müşterimiz de var. Bunları depolarımızda ayırıyoruz. 2 veya 3 çeşit kabaktan oluşan depolarımız mevcuttur. Her kabağı bulunduğu depoya koyuyoruz. 10 güne kadar kabaklar buradan kalıyor ve depolarda israf olmuyor.”
Balkabağı hasadında dikkat edilmesi gerekenlere değinen Kaplan, şöyle devam etti:
“Çifte kabak dediğimiz 10 kilo ve üzeri kabakları bir kenara ayırıyoruz. Küçüklerini alıyoruz, daha sonra olgun dediğimiz 4-5 kilo arasındaki kabakları parça olarak satıyoruz. Hastalık veya hastalık varsa veya varsa satıyoruz. Yaralanmalar varsa önce bitirmeye çalışıyoruz ki uzun vadede kalıcı olsun.Daha çok müşteriye daha çok satalım diye bu şekilde değerlendiriyoruz. Balkabağının tatlı olması için yağmur yağması gerekiyor. don. Balkabağı o kadar soğuğu hissedecek. Kendi kendine pişmesi gerekiyor. Kabak şu anda güneş altında dinleniyor. Tarladaki kabakların fiyatları 8, 10 ve 12 TL arasında. Piyasada satış fiyatları 15 arasında değişiyor. TL ve 20 TL. Tabii zamanla değişebilir ama şu an için başlangıç fiyatları bunlar. Fiyatlandırma yaparken standartlara göre farklılaştırıyoruz. Mesela duble kabaklarımızı 20 TL’ye satmaya çalışıyoruz. olanları 15 TL.TL bandında satmaya çalışıyoruz.Kabakların fiyatı yapısına göre değişiyor. 5-6 kilo kabağı 20 liraya satamayız. Buradan nakliye kiralayıp depolara götürüyorsunuz. Onları ayıracak bir adam tutuyorsun. Bunların hepsi bir yük, hepsi maliyetli. “Müşterilerimiz bize kızmasın ama biz onlara en leziz tatları en cazip fiyatlarla sunmaya çalışıyoruz.”
“Kabak çekirdeği her türlü hastalığa karşı önlemdir”
Kış kabağının tatlı olabilmesi için belli bir süre soğukta saklanması gerektiğini vurgulayan Kaplan, “Özellikle kabağı alıyorlar. Ancak kabağın ana minerali ve vitamini olan çekirdeğini bırakıyorlar,” diye konuştu. Piyasada var. Buna dikkat etmeleri gerekiyor. Kabak çekirdeği tüm hastalıklara karşı önlemdir. Çekirdeğinde magnezyum ve çinko var. Bunu hep yapıyorlar.” “Müşteriye çekirdeği almasını söylüyorum. Çünkü tohum, balkabağına temel lezzeti ve mineralleri veren tohumdur. Onu kavurmadan çiğ olarak tüketecekler” dedi.